Tips & råd

2017 kommer gå till historien som ett år med väldigt låga räntor. Även 2018 väntas bjuda på låga räntor, men efter det är det inte otroligt att räntorna stiger kraftigt. Av denna anledning bör du som i dagsläget har lån redan nu börja betala av dessa så att du är förberedd när räntorna börjar stiga.

Låga räntor bör ge pengar över

Eftersom de senaste åren har dominerats av väldigt låga räntor bör många hushåll ha pengar över. Generellt räknas exempelvis banker med att hushållen ska klara av ett bolån med en ränta på 7 procent, alltså en nivå flera procent över de räntorna man ser idag. Även om alla hushåll inte nödvändigtvis har pengar över av den anledningen så bör alla tänka på att räntorna inte kommer att vara på denna låga nivå för alltid.

Tips! Räntan för många bolån ligger idag flera procent under vad hushållet bedöms att klara, se därför till att redan nu skapa en buffert av de pengar som ”sparas”.

Det är inte bara bolåneräntorna som ligger under de normala nivåerna, även räntor för små och stora privatlån är idag betydligt lägre än tidigare. Det innebär att många svenskar som idag har omfattande lån kan få ekonomiska svårigheter om räntorna stiger. För att undvika detta gäller det att redan idag planera för hur man ska klara av eventuella räntehöjningar.

Så undviker du ekonomiska problem vid höjd ränta

Om räntan höjs kan många svenskar få ekonomiska svårigheter. Allra hårdast kan de som både har stora bolån och privatlån drabbas. Att förebygga problemen som kan uppstå vid en höjd ränta behöver dock inte vara komplicerat. Exempelvis kan du redan idag börja tänka på följande saker:

  1. Spara redan idag. Eftersom att flera hushåll idag bör ha mer pengar över med de låga räntorna gäller det att tänka på ett långsiktigt sparande. Skapa en buffert med de pengar du får över varje månad så har du en mer flexibel ekonomi även i framtiden.
  2. Omförhandla dina lån. För den som har ett bolån är det fullt möjligt att omförhandla räntan på detta. Även för privatlån kan det vara möjligt att förhandla räntan. Ingen tjänar på att du inte kan betala dina lån, se därför till att undersöka dessa möjligheter.
  3. Bind ditt bolån. Om du är orolig inför framtiden och har ett stort bolån kan det vara klokt att binda detta redan idag. Eftersom ett bundet bolån har en fast avgift i flera år blir det enklare för dig att planera din ekonomi.

Huvudsakligen gäller det att undvika att låna mer pengar än vad du kan betala av med en högre ränta. Hur mycket du klarar av att betala i räntekostnader varje månad kan du själv räkna ut. Förslagsvis bör du under några månader notera hur mycket pengar du behöver för hushållet och övriga aktiviteter. Testa sedan att spara så mycket som din räntekostnad skulle bli om den steg 1-2 procent. På så sätt kan du enkelt se hur det skulle påverka din ekonomi idag.